divendres, 27 de febrer del 2015

Escudella i carn d'olla

Necessitem:
(per 4 persones)
- Carns variades:
     1 os de vedella
     un tros de pollastre o gallina (o bé els menuts: potes, pedrer, coll, carcassa...)
     mig peu de porc (o bé un tros de morro, orella, cua...)
     1 os d'espinada de porc
     1 os salat de porc
     1 botifarra blanca
     1 botifarra negra
     200 grs. de carn picada de porc

- Verdures variades:
     col verda
     pastanaga
     ceba o porro
     nap o xirivia
     patata
     api
     all
     julivert
     cigrons
     mongetes seques
 
-Altres:
     pasta (galets, fideus, arròs...)
     un ou
     molla de pa
     sal
     pebre

Com ho fem?
Amb tots aquests ingredients farem un molt bon caldo. Si ens en falta algun, no passa res. També ens quedarà bo.

Haurem d'haver posat les mongetes i els cigrons en remull unes 10 hores abans de començar a fer el caldo.


Rentarem l'os salat i el posarem en un pot amb aigua. El farem bullir un parell de minuts per treure'n la salabror. Llençarem aquesta aigua.



Ara rentem les carns i, excepte la picada i les botifarres, les posem totes en una olla prou gran perquè més tard hi càpiguen els demés ingredients.

Hi posem també les mongetes i els cigrons, cobrim amb aigua abundant, salem i tapem l'olla.


Quan arrenqui el bull haurem de treure l'escuma que es forma a sobre i que porta impureses que no necessitem.




Mentre el caldo va bullint preparem la pilota amb la carn picada, all, julivert, ou, sal, pebre i la molla de pa que haurem remullat amb llet i després l'haurem ben escorregut.



Amb una forquilla ho barrejarem tot. 

Si és per Nadal, farcirem els galets amb aquesta picada i els guardarem a la nevera. Els posarem a bullir dins el caldo uns 12 minuts abans de servir.
 


La pilota del caldo normalment té forma allargada. Un cop feta la passem per farina.



Quan les carns ja porten bullint 1 hora i 1/2, més o menys,  hi afegim les verdures, les botifarres i la pilota.

Ho deixem bullir amb l'olla tapada uns 40 o 50 minuts més.


Passat aquest temps traiem amb compte les carns, verdures i llegums. Colem el caldo i el passem a una altra olla.

Fem bullir la pasta durant uns 8 minuts i servim.

2 comentaris:

  1. Me encanta, la escudella!!! Es tal como, la hacía, mi suegra, gracias por recordármela.... Saludos

    ResponElimina
  2. En invierno apetece mucho. Es muy reconfortante. Me alegro que te sea útil.

    ResponElimina