Necessitem:
(per 4 persones)
4 talls de rap
4 talls de lluç
4 escamarlans
8 gambes (o llagostins)
1/2 kg. de calamars
1/2 kg. de musclos
un grapat de cloïsses (opcional)
1 ceba
1 pot de tomàquet (o tres tomàquets ben madurs)
2 grans d'all
1 llesca de pa
8 o 10 avellanes torrades
8 o 10 ametlles torrades
julivert
farina
oli
sal
pebre
1/2 gotet de vi blanc (opcional)
Com ho fem?
Preparem els ingredients.
Netegem els musclos i els posem en una olla amb un dit d'aigua i, si es vol, amb un raig de vi blanc.
De seguida que s'obrin ja es poden treure del foc.
Els deixem refredar una mica i els traiem la closca. En deixarem algun amb una de les closques per fer bonic al plat.
Tallem la ceba ben petita i la sofregim junt amb el calamars que ja tindrem nets i tallat a rodanxes.
Quan comenci a enrossir-se hi tirem el tomàquet triturat. El deixem coure fins que perdi tota l'aigua.
Mentrestant salem i enfarinem el lluç i el rap.
Posem força oli en una paella. Quan sigui ben calent fregim el pa durant uns segons i el reservem.
En el mateix oli fregim lleugerament el peix i l'anem posant en una cassola.
Continuem fregint, molt lleugerament, les gambes i els escamarlans. Si convé hi afegim més oli.
Ho anem posant tot a la cassola.
Colem el suc dels musclos i també l'afegim.
Per fer la picada començarem picant els grans d'all.
Si posem una mica de sal al morter no ens saltaran tant.
Afegim les ametlles i avellanes.
Continuem amb el pa i, finalment, hi posem el julivert.
Aclarim la picada amb un got d'aigua.
Ara la fiquem a la cassola.
Col·loquem els musclos i posem una mica més de sal i el pebre.
Afegirem aigua si veiem que n'hi falta.
Si tenim cloïsses les escampem per sobre.
Deixem que faci xup-xup durant uns 10 o 12 minuts.
Acabat de fer és molt bo però d'un dia per l'altre encara millora.
Si hi volem posar cloïsses primer les hem de posar en un bol amb aigua i sal perquè treguin la sorra que puguin portar.
I què es fa del sofregit de ceba calamar i tomata?
ResponEliminaDisculpa el retard en contestar.
ResponEliminaAbans de ficar la picada a la cassola hem d’haver-ho posat tot a dins: el peix, les gambes, els musclos, el sofregit…