divendres, 7 de novembre del 2014

Panellets

Necessitem:
(per uns 50 panellets)
   - Per la massa base:
1/2 Kg. d'ametlla mòlta (tipus marcona)
400 grs. de sucre
150 grs. de patata
2 ous
   - Per fer les diferents varietats:
100 grs. de pinyons
50 grs.d'ametlla sencera i pelada
100 grs. d'ametlla trinxada en granets o bastonets
50 grs. de coco ratllat
un trosset de confitura de codony
una culleradeta de cafè instantani

Com ho fem:
Preparem els ingredients. 



Posem aigua al foc i quan bulli hi fiquem la patata amb pell, sense sal, durant mitja hora. Punxant amb un ganivet notarem si ja és tova.

Hi ha qui ho fa amb moniato, però nosaltres trobem que queden més suaus amb patata. Inclús sovint n'hi poso més quantitat de la que he indicat.
Pelem la patata i l'aixafem, ben fina, amb una forquilla. La deixem refredar.



Barregem el sucre amb l'ametlla mòlta. 

Hi afegim la patata i barregem. 

Ara, si es vol, s'hi pot posar un dels dos ous. A mi, però, m'agrada més sense.



Dividim la massa en tantes parts com varietats vulguem fer.

A continuació farem les boles pels panellets de pinyons i les barretes pels d'ametlla trinxada.

Perquè s'enganxin fàcilment els pinyons i l'ametlla s'ha de deixatar una clara d'ou fins que faci escuma.

Un cop fetes les boletes es passen per la clara i es deixen reposar.

Mentrestant fem les altres varietats.

Per fer els de codony aplanem la massa, posem la tira de codony al mig i emboliquem.


Tallem amb un ganivet i anem posant els panellets en una safata pel forn que haurem cobert amb paper especial. Si no es té paper es pot untar la safata amb oli i empolsinar amb farina.

Pels de cafè hem de desfer una culleradeta de cafè instantani amb un mínim d'aigua i barrejar-ho amb la massa.
Si es vol es poden passar les boles per sucre en pols.

Per fer els de l'ametlla només cal fer boles i enganxar-hi una ametlla sencera a sobre.
Pels de coco barregem la massa amb el coco, deixant-ne una mica a part.

S'acostuma a donar-los forma de bolet.
Passem la base del peu per la clara d'ou i hi enganxem una mica de coco simulant restes d'herba o terra.

Ara ja son a punt els que hem deixat reposant. Enganxem els pinyons i els anem col·locant a la safata. Igualment amb els d'ametlla trinxada.

Ara es pinten per sobre amb rovell d'ou.

Quan tots són a punt es fiquen al forn, encès per baix, ben calent, durant exactament 10 minuts. No els tingueu més estona, encara que sembli que no siguin cuits.

Ara encenem el gratinador i els tenim uns 3 o 4 minuts, vigilant que no se'ns cremin.

S'han de deixar refredar abans de treure'ls de la safata ja que en calent es trenquen fàcilment. 







Es poden fer de moltes altres varietats: amb cireres confitades, amb xocolata, amb essència de maduixa...

Si només els volem fer de pinyons en necessitarem uns 500  grs. per 1/2 kg. d'ametlla.

4 comentaris:

  1. Una recepta boníssima! Us han sortit perfectes, com de pastisseria (de les bones)! M'agraden tots, especialment els de codony i els de pinyons! Gràcies per la recepta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Marisa:
      Per fer els de codony he utilitzat confitura feta a casa. Algun dia posaré la recepta al blog. És molt senzilla de fer i queda molt bona.
      Lurdes

      Elimina
  2. Hem celebrat la castanyada amb panellets elaborats segons aquesta recepta. Boníssims !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Respectant els temps de cocció queden molt bé, tant si es fan amb moniato com amb patata.
      No fa gaire he posat en el blog la confitura de codony per si algú vol provar de fer-la.

      Elimina