dissabte, 19 d’abril del 2014

Paella marinera


Necessitem:
(per unes 4 persones) 
1 sípia grossa o dues de petites 
8 gambes 
8 escamarlans (opcional) 
½  kg. musclos 
1 ceba grosseta 
½ kg. de tomàquet natural (fresc o de pot) 
½ pebrot vermell i  ½ de verd 
3 grans d’all
un grapat d’escarxofes o pèsols o mongeta tendra (o les tres coses) 
julivert, oli, sal, pebre negre 
una mica de safrà (opcional)
4 gots d'arròs (de la mida d'un got de vi) 
10 o 12 gots del caldo de fer bullir els musclos i aigua (o caldo de verdures o peix si se'n té)

Com ho fem?
Preparem els ingredients començant per netejar i trossejar la sípia. Tallem les banyes de les gambes i escamarlans i els passem lleugerament pel raig d’aixeta.
Tallem la ceba, pebrots, all, carxofes i julivert a trossets petits.
Posem un bon raig d’oli a la paella i, quan sigui calent, donem un tomb a les gambes i escamarlans. Els traiem i reservem en un plat.
En el mateix oli hi posem la sípia i la deixem coure una mica. Ara hi tirem la ceba i quan comença a enrossir hi posem el pebrot. La deixem coure una mica, bo i remenant.




 
Ara ja hi anem posant les verdures per aquest ordre i deixant coure cadascuna una estona abans de tira-hi la següent: all, escarxofes (o pèsols o mongeta) i julivert. Quan tot sigui cuit ja hi podem tirar el tomàquet ratllat. 

Sofregim fins que s’absorbeixi tota l’aigua del tomàquet i sembli que l’oli torna a sortir.







Mentrestant netegem els musclos. Si n’hi ha algun d’obert li donem uns copets i, si no es tanca, l’hem de llençar.






Els posem en una olla tapada, amb un dit d’aigua, i els deixem arrencar el bull fins que s’obrin. Si algun musclo queda tancat un cop bullits, l’hem de llençar. En aquest moment podem separar els musclos de les closques i els reservem.
És el moment de tirar-hi l'arròs. El remenem durant uns 4 o 5 minuts perquè agafi tots els gustos. Si es vol es pot deixar així durant unes hores i tirar-hi el caldo uns 20 minuts abans d'anar a menjar.

Si volem posar-hi safrà n'agafem un pessic i el deixem en aigua molt calenta durant uns minuts. 

Per coure l'arròs hem de tenir preparat el triple de caldo que d'arròs. Aquest caldo és el resultat de l'aigua dels musclos, junt amb l'aigua del safrà (si és que se'n vol posar) i aigua fins arribar a la quantitat que necessitem.
És molt important que l'arròs estigui ben calent i el caldo bullint en el moment que ho ajuntem tot.
Ho deixem coure a foc viu els primers minuts i a foc suau la resta. Total ha de bullir uns 20 minuts. Uns 10 minuts abans d'acabar la cocció col·loquem els musclos, gambes i escamarlans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada